Over mij

Bijen houden is een passie

 Ik ben Jans ter Bork en imker meer dan vijftig jaar. Begonnen met één volk maar dat werden er al snel een paar meer. In het begin waren het zwarte stekerige bijen. Ze zwermden elk voorjaar en ook nog wel voor een tweede keer in de zomer. De kreet “ruimte geven” maakte niets uit. Ruimte of geen ruimte, zwermen deden ze toch wel. Na een aantal jaren kwam ik in aanraking met de Buckfastbij. Niet die wel eens aangeboden worden in advertenties als zijnde Buckfast. Die hebben alleen de kleur van de Buckfastbij maar verder gedragen ze zich als de zwarte bij.

Ik kwam in aanraking met de buckfastbij via een in die tijd gecertificeerde koninginnenteler Michael van der Zee. Wat ik daar zag had ik nog nooit gezien.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Jans-en-van-der-Zee.jpg In 1991 op bezoek in Zeeland bij Michael van der Zee

Bijenkasten openen zonder rook en beschermende kleding. Bijen die dan rustig op de raat bleven zitten. Een koningin die gewoon doorgaat met eitjes leggen terwijl je er naar staat te kijken. Niet steken, niet zwermen.

Ik was verkocht. Deze bijen wilde ik ook en ik heb ze nu al jaren. Na mijn werkzame leven als natuurdocent op de Pabo heb ik nu meer tijd om me helemaal bezig te houden met mijn hobby’s. Ik ben inmiddels voorzitter van de Stichting Nederlandse Buckfastbijenteelt en vrijwilliger op het bevruchtingsstation op Ameland en ik houd me zo nu en dan ook bezig met moonlight mating.

Omdat ik vind dat kennis en ervaring gedeeld dienen te worden heb ik deze website opgezet. Er staan niet alleen artikelen op over de buckfast bij maar ook handige dingen. Doe er uw voordeel mee. Verder kunt u altijd reageren of vragen stellen.

Daarnaast hoop ik ook u enthousiast te maken voor het imkeren. En…. bijkomend word je dan ook enthousiast voor drachtplanten en biodiversiteit of voor dahlia’s waar mijn Koby zo van genieten kan.

Als voorzitter van de groep Drenthe  en het houden van lezingen en het actief meedoen met de activiteiten van de Buckfastvereniging probeer ik een bescheiden bijdrage te leveren aan een duurzame leefomgeving waarin de bijen een excellente plaats verdienen. Zie ook www.balingerhof.wordpress.com

terug