Jo Horner, moonlight mating

Moonlight mating

Moonligt Mating Jo Horner

Het systeem van Horner

Buckfastbijen paren in de lucht met 7-28 darren die kunnen behoren tot volken die wel op een afstand van 15 km kunnen staan. Dit verstoort de mogelijkheid van telers om door hen geselecteerde darren te gebruiken voor de paring. Om toch controle te houden over de paring worden geïsoleerde gebieden gezocht zoals de Waddeneilanden of kunstmatige inseminatie toegepast.

Jo Horner is een Australische Koninginneteler die zijn jonge moeren gecontroleerd en op natuurlijke wijze laat paren.

Horner manipuleert het tijdstip van de paringsvluchten tussen jonge koninginnen en darren .

Onder normale omstandigheden vinden bruidsvluchten ’s middags plaats tot 16.30-17.00 uur. Darren verzamelen zich volgens de literatuur op verzamelplaatsen ( wel duizend bij elkaar uit de verre omtrek)en de jonge onbevruchte koninginnen begeven zich ook naar deze plaatsen om zich te laten bevruchten, al vorens terug te keren naar hun kasten.

Horner moest het moment van de paringsvluchten uitstellen, vertragen dus en op een later tijdstip doen plaatsvinden. Hij plaatste zijn bevruchtingsvolkjes ( 240) twee dagen voor de paring in een donker ruimte met een temperatuur tussen de 13 en 15 graden Celsius.

Veertig dagen voor de geplande paringen selecteert hij de volken die hij gaat gebruiken voor de darrenteelt. Uit drie geselecteerde zusterlijnen (dus van dezelfde koningin-moeder) neemt hij belegde darrenraten om te laten rijpen in een volk. Dit “Vadervolk”bestaat uit een broedkamer met koningin , koninginnenrooster en daarboven een kamer met veel ( verzameld)darrenraat.

De dag voor de geplande paring worden de bevruchtingskastjes uit de donkere ruimte gehaald . Dit doet men ’s avonds na 7 uur. De kastjes worden dan geopend, zodat de bijen en de koningin er even uit kunnen. ( oriëntatie) Na deze oriëntatievlucht sluiten we de kastjes weer en ze gaan weer in de donkere ruimte( schuur of kelder). Markeer de plek waar ze stonden precies! Zet ze de volgende avond om ongeveer dezelfde tijd( 19.00 uur) weer op dezelfde plaats. Dit is een plaats in de buurt van het “Vadervolk”. Dit volk met de rijpe darren boven het rooster wordt ook in de gelegenheid gesteld om na 19.00 uur uit te vliegen. Twee mogelijkheden: 1. kast anderhalf uur open zetten of 2. Separator met gesloten vliegopening nu openen en na ander half uur weer sluiten.

Om zeker te weten dat er geen darren meer rondvliegen van andere volken observeerde Horner een goed volk waarvan elke dag darren rondvliegen. Als bij dat volk nauwelijks meer darrenvluchten worden waargenomen wachtte hij nog een halfuur voordat hij zijn bevruchtingskastjes opende.

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>