Over mij

Bijen houden is mijn passie. Het combineren van eigenschappen een vak apart.

Ik ben Jans ter Bork en imker meer dan vijftig jaar. Op mijn zestiende jaar kreeg ik mijn eerste bijenvolk, maar dat werden er al snel een paar meer. In het begin waren het zwarte stekerige bijen. Ze zwermden elk voorjaar en ook nog wel voor een tweede keer in de zomer.Na een aantal jaren kwam ik in aanraking met de Buckfastbij. Ik volgde een cursus koninginnenteelt bij Harry Dijkema( destijds een zeer gerespecteerd imker en bijenteelt leraar). Ook kwam er in die tijd een gecertificeerde koninginnenteler, Michael van der Zee, op mijn pad. Wat ik daar zag had ik nog nooit gezien.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Jans-en-van-der-Zee.jpg In 1991 op bezoek in Zeeland bij Michael van der Zee

Bijenkasten openen zonder rook en beschermende kleding. Bijen die dan rustig op de raat bleven zitten. Een koningin die gewoon doorgaat met eitjes leggen terwijl je er naar staat te kijken. Niet steken, niet zwermen.

Ik was verkocht. Deze bijen wilde ik ook en ik heb ze nu al jaren. Na mijn werkzame leven als natuurdocent op de Pabo heb ik nu meer tijd om me helemaal bezig te houden met mijn passie. Ik ben inmiddels voorzitter van de Stichting Nederlandse Buckfastbijenteelt en teeltcoördinator op het bevruchtingsstation op Ameland. Ik houd me zo nu en dan ook bezig met moonlight mating, maar dat is zoals Franz Fehrenbach ooit zei: “Spielerei von dem Imker”

Omdat ik vind dat kennis en ervaring gedeeld dienen te worden heb ik deze website opgezet. Er staan niet alleen artikelen op over de buckfast bij maar ook handige tips. Doe er uw voordeel mee. Verder kunt u altijd reageren of vragen stellen.

Daarnaast hoop ik ook u enthousiast te maken voor het imkeren. En…. bijkomend word je dan ook enthousiast voor drachtplanten en biodiversiteit of voor dahlia’s waar mijn Koby zo van genieten kan.

Als voorzitter van de Nederlandse Buckfastbijenteelt  en teelt coördinator voor Ameland en het zo nu en dan houden van een lezing , probeer ik een bescheiden bijdrage te leveren aan een duurzame leefomgeving waarin de bijen een excellente plaats verdienen. Zie ook www.balingerhof.wordpress.com

terug